morse
In English
www.HEATHKIT.nu

Start Om mig Heathkits historia Mina Heathkit Heathkit-länkar Andra länkarEdward Bayard Heath (1888-1931) började sin karriär i flygplansbranschen. Han byggde sitt första flygplan 1909, baserat på en Bleriot-konstruktion av monoplan-typ. 1912 köpte han Bates Aeroplane Co i Chicago, Illinois. 1913 ombildade han det till E.B. Heath Aerial Vehicle Co, som tillverkade och handlade med delar till flygplan. Vid den tiden gjorde han även sin andra flygplanskonstruktion.

Edward Heath
Edward Bayard Heath och flygplanet "Parasol"   ( och länk till  Holcomb's Aerodrome )

Under första världskriget växte verksamheten och 1918 lanserade han sin tredje flygplanskonstruktion. Flygplanet kallades "Feather" och var en liten och lätt biplans-konstruktion som var tänkt att bli ett folkflygplan som vem som helst skulle kunna ha råd att köpa. Men första världskriget tog slut och surplus-marknaden översvämmades av billiga utrangerade krigsflygplan så marknaden för "Feather" försvann. Under kriget ändrade Edward Heath namn på företaget till Heath Airplane Company.

Istället för att tillverka "Feather" så började Edward ge flyglektioner. 1921 konstruerade han sitt nästa flygplan som kallades "Favorite". Det var ytterligare en biplans-konstruktion. 1926 konstruerade han så den berömda "Parasol" som var ett monoplan med goda flygegenskaper. Han sålde ritningar av "Parasol" till dem som ville bygga sitt flygplan själv och därmed var den första byggsatsen från Heath ett faktum. Under flera år var "Parasol" ett populärt flygplan och förbättrade versioner som t.ex. "Super Parasol" konstruerades. Heath använde konverterade Henderson motorcykelmotorer i sina konstruktioner. Under en testflygning av ett lågvingat flygplan 1931 kraschade Edward tragiskt och omkom.

En kort tid efter Edward Heaths död, köpte Walter Clinnin företaget och flyttade det till Niles i Michigan. 1933 ändrades företagsnamnet till International Aircraft Corporation. Walter Clinnin satsade en hel del pengar på Världsutställningen i Chicago 1933 och 1934. Satsningen misslyckades och blev en ren förlustaffär. Detta, tillsammans med en del andra märkliga transaktioner, gjorde att verksamheten lades ner 1934.

1935 köpte Howard Anthony det konkursmässiga företaget, ändrade namnet tillbaka till Heath Aircraft Company och flyttade verksamheten till Benton Harbor i Michigan. Howard och hans fru Helen, drev företaget som fortsatte att verka inom flygindustrin med att tillverka flygplanskomponenter fram tills krigsslutet 1945 men Howard Anthony började även att tillverka radioutrustningar för flygplan. Howard Anthony köpte sedan ett stort parti med överskottsmateriel som mest bestod av olika elektronikkomponenter. En del av partiet bestod av katodstrålerör av typen 5BP1 i stora antal, så Howard lät konstruera ett oscilloskop som skulle säljas i byggsats till halva priset jämfört med vad ett fabriksbyggt oscilloskop skulle kosta.

1947 var oscilloskopet O-1 en omedelbar succé och Heath Company ändrade definitivt inriktning på sin verksamhet från flyg till elektronik. Howard Anthony lät konstruera flera andra elektronikinstrument och floran av byggsatser ökade. Efter hand tillkom byggsatser inom amatörradio, HiFi och annan konsumentelektronik. Redan från början insåg Howard Anthony vikten av en bra byggbeskrivning/manual, vilket är en av orsakerna till Heathkits framgångssaga. Byggbeskrivningarna var lätta att följa, antingen man var novis eller expert.Heathkit
           plant 1950
Heathkitfabriken på Territorial Road i Benton Harbor   ca. 1950

1954 skulle Howard Anthony köpa en DeHavilland Dove, som var ett tvåmotorigt affärsflygplan. För att prova flygplanet innan han köpte det, så flög Howard och fyra andra passagerare från Ross Field i Benton Harbor. De kom in i en våldsam storm som bröt flygplanet i delar. Samtliga ombord omkom i kraschen.

Daystrom Inc förvärvade Heath Company 1955. Under Daystroms ledning utvecklades flera nya byggsatser och företaget växte. En ny fabrik behövde byggas och den stod färdig 1958 på Hilltop Road i St. Joseph, tvillingstaden till Benton Harbor.Front of
           Heathkit plant
Heathkitfabriken på Hilltop Road i St. Joseph  ca. 1960

Daystrom Inc etablerade distributionscentraler i andra länder. En fabrik i Gloucester gjorde byggsatser för den brittiska marknaden, men även för andra europeiska länder. Vissa, men inte alla, av byggsatserna från England hade ett annorlunda utseende än de amerikanska motsvarigheterna. De hade även ett U (för United Kingdom) i typbeteckningen. Byggsatserna från USA som var avsedda för export (d.v.s. avsedda för 115V/230V matningsspänning) hade ett E (för Export) i typbeteckningen.

D-Heathkit

Gloucester
Heathkitfabriken i Gloucester i England  ca. 1968

1962 köpes Daystrom Inc av Schlumberger Ltd. 60-talet och 70-talet var den mest
gyllene perioden för det gröna Heathkit. Miljontals byggsatser producerades med inriktning mot mer komplicerade produkter, mer integrerade kretsar, mer digital teknik och in i datorbranschen.

Heath Schlumberger

Heathkit
            1964
1964 års katalog

Fabriken på Hilltop Road utökades ett flertal gånger; 1962, 1967, 1968, 1969, 1972, 1974 och 1980.

Heathkit plant 1968
Heathkitfabriken på Hilltop Road i St. Joseph  ca. 1968

1974 startades bolaget Heathkit Educational Systems för att utveckla, tillverka och
marknadsföra utbildningsmateriel till skolor, m.m.  Redan 1963 började Heath Co. att fokusera på utbildning och vetenskap genom att lansera den kompletta laboratoriebänken Heath Malmstadt-Enke EU-100. 1972 kom den modernare ersättaren EU-101A.

Heathkit
           plant 1975
Heathkitfabriken på Hilltop Road i St. Joseph  ca. 1975

Heath Company köptes ut 1979 från Schlumberger Ltd av Zenith Radio Company. Tyvärr var Zenith egentligen bara intresserade av Heathkits datormodeller H8/H89, som 1978 var en omedelbar succé.

Zenith

Heathkit H-8
Heathkit H-8   ( och länk till  Old Computers )

En ny byggnad uppfördes, på andra sidan Hilltop Road, för Heath/Zenith Data Systems. Zenith satsade på dataprodukterna och lät, mer eller mindre, övrig verksamhet förfalla, så detta var början till slutet för den fantastiska Heathkit-eran. På 80-talet blev elektronikprodukter generellt allt mer komplicerade och massproducerade i låglöneländer, vilket gjorde det allt svårare att sälja byggsatser till samma pris, eller t.o.m. högre pris, som färdigbyggda motsvarande produkter av andra fabrikat. Det gjorde det svårt för Heathkit att överleva. Lansering av belysnings- och säkerhetsprodukter var ett sätt att försöka bättra på lönsamheten.

1982 lanserade Heath Company sin sista amatörradio. Det var SS-9000. Den var så komplicerad att bygga, även för en erfaren byggsatsmontör, att den såldes fabriksbyggd. Det var en avancerad transceiver med alla finesser. Där fanns även HW-5400 som inte var lika avancerad som SS-9000 men var ändå en avancerad transceiver.

1985 hade amatörradioavdelningen på Heath Company förfallit fullständigt och återstående produkter, som de fina SS-9000, HW-5400 och HW-99, såldes ut till lågt pris.

1989 köptes Zenith Data Systems av det franska företaget Groupe Bull.


1990 lanserade Heathkit sina sista PC-byggsatser. Det var HS-3629 och HS-2862, en skrivbordsdator med en 80386 cpu och en bärbar dator med en 80286 cpu.

1991 flyttade Heathkit, utom Zenith Data Systems, från Hilltop Road till en f.d. K-mart-byggnad på Riverview Drive i Benton Harbor.

1992 var slutet för Heathkit, som den producent av byggsatser som vi minns den, definitivt. All produktion av byggsatser upphörde och de enda produktfamiljer som fanns kvar var Lighting, Security och Educational Systems.

1995 såldes Heath Company till HIG Capital Management Inc. och Zenith Data Systems till Packard Bell.

1998 såldes Lighting och Security till DESA International. DESA köpte även rättigheterna till företagsnamnet Heath Company. Donald Desrochers privata investmentbolag köpte Heathkit Company, d.v.s. Heathkit Educational Systems som är det som finns kvar av det forna Heath Company.

2002 köpte HIG Capital Management Inc tillbaka det konkursmässiga DESA och blev ägare av Heath/Zenith Co för andra gången.

Duchossois Group Inc köpte Heath/Zenith Co 2007 av HIG och bildade HeathCo LLC. 2008 byggde man ett nytt huvudkontor i Bowling Green, Kentucky.

I september 2008, flyttade Heathkit Company till Hawthorne Avenue i St. Joseph. Heathkit Company hade sin verksamhet i nästan hälften av den f.d. K-mart-byggnaden på Riverview Drive i Benton Harbor. Resten av byggnaden används av Benton Harbor Charter School, som även äger byggnaden. Skolverksamheten expanderade och hela byggnaden behövdes för det ändamålet. Byggnaden på Hawthorne Avenue i St. Joseph användes av Heath/Zenith Data Systems på 80-talet och är inte långt från den forna Heath Company-byggnaden på Hilltop Road. Verksamheten på Heathkit Company ryms i ca. 10% av byggnaden.

I oktober 2008, köpte Data Professionals, i Pleasanton i Kalifornien, alla Heathkit-manualer och rättigheterna att sälja och distribuera dem.

I augusti 2011, meddelar Heathkit att man avser att börja med byggsatser, igen. Man börjar med GPA-100 (Garage Parking Assistant). Inplanerat är även en Wireless Swiming Pool Monitor. På sikt har man även tänkt lansera byggsatser inom amatörradio, troligen en QRP-transceiver.

Maj 2012. Heathkit var primärt beroende av statliga inköp av utbildningsmateriel till skolor. Efter en längre tids nedgång i försäljningen av utbildningsmateriel försökte man att kompensera med satsningen på byggsatser men byggsatserna hann bara bli en blygsam del av omsättningen när Heathkit Educational Systems tvingades till konkurs.

I juli 2012, efter konkursen, säljs resterna av Heathkit Educational Systems ut och sagan om Heathkit verkar vara slut.

Våren 2013 börjar Heath Company återuppstå, i det dolda.


I
april 2015, förvärvades Data Professionals av Heath Company.

I början av oktober 2015, lanserades så den första byggsatsen från det nya Heathkit.

Det är en AM-radio med beteckningen GR-150-BK, som monteras ihop utan någon lödning av komponenterna.
GR-150-BK

I mars 2016, lanseras GR-152-BK. Det är en variant av GR-150-BK, där komponenterna lödes på traditionellt vis. 

Under 2017, lanseras HM-1002 Precision RF Meter.  


               
Up
Till sidans början